אין ספק כי הריון הוא אחד השלבים המרגשים ביותר במהלך החיים – הרי היום שבו זוג צעיר יהפכו להיות הורים טריים קרוב מתמיד! אמנם, על מנת לצלוח את ההיריון ולוודא כי העובר בריא ותקין, חשוב מאוד לערוך מספר בדיקות מעקב הריון, אותן מבצעים לפי תקופת ההיריון עצמה. אז למה כל-כך חשוב לערוך בדיקות מעקב הריון באופן תדיר, אילו בדיקות עליכם לעבור ומתי צריך לבצע כל בדיקה? ובכן, במהלך הכתבה הבאה, נעשה לכם סדר בכל הבלאגן, ונסביר לכם שלב-שלב כל מה שצריך לדעת על בדיקות מעקב הריון וכל הסובב סביב נושא זה.
למה כל-כך חשוב לערוך בדיקות מעקב הריון
לפני שנפרט לכם אילו בדיקות מעקב הריון נהוג לערוך ומתי, הרי שעליכם קודם לכן להבין מדוע כל-כך חשוב לערוך בדיקות אלו. למעשה, חשוב מאוד לציין כי בדיקות אלו אינן בגדר המלצה, אלא בעצם מדובר על חובה לכל דבר ועניין, מאחר והן מהוות את האמצעי שלכם לוודא בתור הורים כי העובר שלכם בריא ושלם, וכל בדיקה בפני עצמה משמשת על מנת לשלול בעיות גנטיות או מום אצל העובר או לחילופין, על מנת לזהות מוקדם נטייה כלשהי כך שיהיה ניתן לטפל בה בצורה הטובה ביותר.
בדיקות מעקב הריון שאתם צריכים להכיר
לאחר שהבנתם מדוע כל-כך חשוב לערוך בדיקות מעקב הריון, כעת עליכם להבין אילו בדיקות מעקב הריון עורכים ומתי:
- בדיקות דם ואולטרסאונד – הבדיקה הראשונה שזוג הורים עתידיים עורך במהלך ההיריון בדרך כלל תהיה בדיקת אולטרסאונד. למעשה, בדיקה זו משמשת על מנת למצוא את הדופק של העובר, והיא משמשת בתור אבן הדרך על מנת לאשר באופן רשמי את ההיריון וכן גם את תקינות בריאותו של העובר. בשבועות הראשונים להריון נהוג גם לערוך בדיקות דם באשר לספירה, בדיקת סוג דם העובר, בדיקת RH וכן גם בדיקת סוכר ונוגדנים. בדרך כלל, בדיקות דם שכאלו ובדיקת אולטרסאונד ראשונית יתבצעו בין השבוע ה-6 לשבוע ה-12 מתחילת ההיריון.
- סי טי שליה – בדיקת סי טי שליה זו בדיקה המתבצעת בין השבוע ה-11 לשבוע ה-13 להריון, ונהוג לבצע אותה אך ורק בהמלצת גנטיקאי מוסמך. בדיקה זו אמורה לאתר מחלות גנטיות אצל עוברים בסיכון, כך שבמקרים בהם לא נאמר אחרת מצד הרופא המטפל – אין כלל צורך בבדיקה זו.
- שקיפות עורפית – בשבוע ה-11 ובשבועות ה-6+13 להריון נהוג לבצע גם בדיקת שקיפות עורפית. בדיקה זו בעצם כוללת בתוכה גם בדיקת דם, והמטרה העיקרית שלה היא להעריך האם קיים חשד לתסמונת דאון בעובר. לאחר שהבדיקה מתבצעת, מצרפים את כל הממצאים השונים לצד גורמים הקשורים לאם העובר, ובכך בעצם מקבלים הערכה מסוימת באשר לסיכוי הסטטיסטי של העובר להיות עם תסמונת דאון.