בהובלת ד"ר מתי פישר נחשב המסלול ללימודי אמנות במכללת תלפיות בחולון לאחד המובילים בעולם האקדמיה ככלל ובקרב המכללות הדתיות בפרט. כל הפרטים על המסלול הייחודי המיועד ליצירתיות שביניכן.
רקע על המסלול ללימודי אמנות.
המדובר במסלול בסיומו תקבלו תואר B.Ed. לימודי האמנות מתקיימים בסדנאות: ציור, רישום, צילום, פסול, וידאו, הדפס ועוד והם מכשירים את הססודנטיות ללימודיםלמגוון גילאים.
בתכנית המסלול משולבים בי היתר:לימודי היסטוריה של האמנות בכל התקופות. ובנוסף שעורי פסיכולוגיה כהכנה ללימודי תרפיה באמנות
תוכנית תשפ”א להשלמת 300 – 500 שעות באמנות למתעתדות ללמוד תרפיה באמנות לתואר שני (הקליקי כאן לפרטים)
המסלול לאמנות במכללת תלפיות מכשיר מורים להוראת מקצועות האמנות החזותית בבתי הספר היסודיים (כיתות א’-ו’) ובעל יסודיים (כיתות ז’-י’). המסלול קיבל את הסמכת המל”ג להעניק תואר אקדמי “בוגר בהוראה” בתחום האמנות (.B.Ed)
החזון החינוכי של המסלול לאמנות.
המסלול במכללת תלפיות מהווה בית חינוך. לסטודנטית המבקשת לחוות, להתמודד ולהביע באמצעים אמנותיים את קולה הפנימי למול הסביבה. ואירועי היומיום ברוח המסורת היהודית.
המסלול מתמקד בחינוך ליצירה אמנותית. בהבנת האמנות והרחבת תחומי הידיעה של הסטודנטית.באינטראקציה בין היצירה, האמן החברה, וכמובן בחינוך להוראת האמנות. במסגרת הלימודים נחשף התלמיד לתקופות שונות בתולדות האמנות. ומפתח יכולת ביטוי באמצעות השפה האמנותית.
המקצוענים של המסלול לאמנות
בראש המסלול עומד ד”ר מתי פישר. והוא אחראי על כלל הלימודים במסלול. ועל הרמה האקדמית הגבוהה של המסלול. לשם כך הושקעו בשנים האחרונות משאבים רבים בפיתוח המסלול. בציוד וחומרים, בתוכניות אקדמיות מעניינות, ובתערוכות סיום מוקפדות.
.לצידו מרכזת את המסלול אורנה סגל האחראית על תחום ההתנסות המעשית בהוראה הנעשית במסגרת הכשרת הסטודנטיות, וכן על קשר אישי עם הסטודנטיות .
מסלול שהוא בית- לימודי אמנות
הלוגו של המסלול הכולל את המלים “מסלול שהוא בית”. מצביע על הגישה האישית שניתנת לסטודנטיות וליווי הלימודים באמצעות הרכזת וצוות הניהול של המסלול. קשר זה חשוב ביותר.
במיוחד לקראת סיום הלימודים כאשר ישנה הכוונה של הסטודנטיות במהלך הסטאז’, במציאת עבודה וגם בתמיכה בתלמידות המתחילות את דרכן כמורות
מה תכל'ס לומדים באמנות?
- לימודי אמנות-לימודי חינוך – הכוללים שיעורים במתודולוגיה ודידקטיקה של הוראת האמנות ומחשבת החינוך.
- התנסות מעשית בהוראת האמנות – המכשירים יכולת יישום העקרונות והידע העיוני במסגרת הוראת האמנות.
- לימודי חובה והכשרות – קורסים בתחומי המורשת היהודית בזיקה אל האמנות תוך בירור הגישות ההלכתיות אל מעשה האמנות הפלסטית. בנוסף נלמדים שעורי אנגלית ולשון עד רמת פטור שהן חובה לכלל הסטודנטיות.
- לימודי אמנות עיוניים – שכוללים את תולדות האמנות החל מראשית התרבות בתקופה הפרה-היסטורית ועד לעת החדשה, תולדות האסתטיקה והפילוסופיה של האמנות ושיעורי העשרה בנושאים כלליים. בכלל זה תודגש היצירה החזותית היהודית כביטוי של התרבות היהודית לדורותיה, לרבות חלקה בתחייה הציונית.
- לימודי אמנות מעשיים – במגוון טכניקות מסורתיות כגון ציור, פיסול, רישום והדפס כמו גם טכניקות וטכנולוגיות חדשות כמו: אמנות וידיאו וצילום. מסגרות הללו יעמדו על הכשרה אמנותית בסיסית כמו גם לימוד המגמות העיקריות באמנות העכשווית והקשר בין אלו לבין החברה היהודית והישראלית.
מהלך הלימודים בחלוקה לשנות ההכשרה
שנה א – מבואות: הלימודים יכללו מבואות עיוניים בחינוך, מבואות בתולדות האמנות, יסודות ראשוניים ברישום, ציור ופיסול. בסיום שנת הלימודים הראשונה תיבדק התאמתו של הסטודנט להוראת מקצוע האמנות.
שנה ב – הרחבת והעמקת לימודי האמנות המעשית, לרבות קורסים בהדפס וצילום. במסגרת הלימודים העיוניים יינתנו קורסים מתקדמים בתולדות האמנות ויתווספו פרקים ייחודיים בתולדות האמנות היהודית-מסורתית ובאמנות הישראלית והעכשווית. במסגרת העבודה המעשית תחל התנסות בהוראת שיעורים בבתי הספר היסודיים ובכיתות חטיבת הביניים בליווי צמוד של הדרכה פדגוגית, ובביקור במוסדות חינוך שונים ומגוונים.
שנה ג – טיפוח היכולת האישית ומקוריות ביצירה מעשית הבאה לידי ביטוי בפיתוח כישורים של רישום, ציור, פיסול, אמנות וידאו ועוד. במסגרת הלימודים העיוניים ילמדו פרוסמינר וסמינר שיכשירו את הסטודנטית לעריכת מחקר בתחום האמנות. במסגרת העבודה המעשית יושם דגש על הוראה בכיתות ביה”ס העל-יסודי, והכנת רצף של שיעורים בנושא ייחודי, שבסופו יערך מבחן של ההישגים הדידקטיים.
שנה ד – במסגרת הסמינריון לחינוך יידונו שיטות חקר של נושא עיוני. בשנה זו התלמידות יעשו פרויקט אמנותי ויפגינו את יכולתם ביצירה עצמאית. במסגרת הסטאז’ תלמד הסטודנטית בבית ספר ותלווה במדריכה מהמכללה שתעזור לה ביישום ובהערכת הפעילות החינוכית המעשית. בסוף שנות הלימודים תוענק לעומדות בקריטריונים תעודת “בוגר בהוראת האמנות”.
היתרונות המרכזיים של המסלול במכללת תלפיות:
1.מורים מנוסים מאד בעלי תארים מתקדמים, מרצים באוניברסיטאות ובמכללות
2.לימודים באווירה נעימה ובדגש על רוח המסורת היהודית
3.מיקום מרכזי – בחולון, במרחק הליכה מתחנת הרכבת יוספטל