תעשיית קרנות הנאמנות המחקות צומחת, עם יותר ויותר משקיעים המחפשים דרך פאסיבית להיחשף לשוק ההון עם צפי לתשואה לאורך זמן. מה זאת קרן מחקה וכיצד היא עובדת? מדריך מקוצר
ישנן דרכים רבות ומגוונות להשקיע בשוק ההון. ניתן להתמקד בניירות ערך שונים – מניות או אג"ח; לבחור מכשירי חיסכון מבוססי שוק הון שונים – למשל קרנות השתלמות או קופות גמל; ואפשר לסחור באופן עצמאי או לנהל תיק השקעות באמצעות מנהל תיקים. כלי ההשקעה מקובלים מאוד הן קרנות הנאמנות שבהן קיימת הפרדה נוספת בין קרנות נאמנות מנוהלות לקרנות מחקות מדדים. בכתבה זו נסקור את תפקידן של קרנות מחקות באסטרטגיית ההשקעה, כיצד הן עובדות, מה היתרונות שלהן ומה החסרונות וכן ההבדלים בינן לבין קרנות מנוהלות.
מה הן קרנות מחקות?
המסחר בבורסה מתנהל במניות ואג"ח של חברות שונות. מדדי הבורסה הם אסופה של ניירות ערך מסוימים לפי גזירה מסוימת. אלה יכולות להיות המניות בעלות שווי השוק הגדול ביותר, מניות של חברות ממגזר מסוים כמו נדל"ן או טכנולוגיה או סדרות איגרות חוב של החברות הגדולות במשק. המדד משקלל את ביצועי קבוצת המניות כדי לתת תמונה על ביצועי השוק בכללותו או בסקטור מסוים.
קרנות נאמנות הן הנוכחות הפיננסית של קבוצת משקיעים ששמים את כספם בידי הקרן ומנהליה למטרת השקעה משותפת תחת מטרה מוגדרת. היכולת להשקיע יחד, במספרים גדולים, מאפשרת לנאמני הקרן – כל מי שכספו מושקע בקרן – להיחשף למגוון נכסים ולרכוש בכמויות גדולות משהיו יכולים באופן פרטי.
קרנות נאמנות מחקות מדדים נועדו להפיק ביצועים דומים ככל הניתן למדד הנבחר. מנהלי הקרן קונים ומוכרים מניות בהתאם למשקל שהן מגלמות במדד – וכך יוצרים תאימות גבוהה מאוד בין תשואות הקרן לביצועי המדד, בין אם מדובר במניות, אג"ח או מדדים אחרים.
אסטרטגיה פאסיבית ואקטיבית
השקעה בקרנות מחקות מדד מגלמת אסטרטגיה פאסיבית, כי אין צורך בלקיחת החלטות – הקרן עוקבת אחרי המדד וזהו. מנגד, הצטרפות לקרן נאמנות שמשקיעה על מנת "להכות את המדד" ולייצר תשואה עודפת עליו עבור המשקיעים – מהווה השקעה אקטיבית. במקרה הזה, זהות והחלטות מנהלי הקרן הן משמעותיות. ההשקעה במקרה זה היא במקצועיות, ניסיון ואתיקת המנהל.
המשקיעים בקרנות מחקות מדדים מתאפיינים ברצונם לעסוק בנעשה במסחר ברמה המינימלית הנדרשת, ומוכנים "להסתפק" בתשואת השוק על פני רצון להשיג ביצועים עודפים. יותר ויותר ישראלים בוחרים בדרך השקעה זו, כפועל יוצא של היתרונות שהיא מגלמת בתוכה, שנפרט בהמשך. כך, יותר מ-11% מנכסי קרנות הנאמנות בישראל מושקעים בקרנות מחקות מדד. ב-2021 גויסו לקרנות אלה 12 מיליארד שקל.
אז מה הם היתרונות של ההשקעה הפאסיבית?
עלויות נמוכות – באופן טבעי וגם לאור חוקי הרגולציה, קרנות מחקות מדד גובות דמי ניהול נמוכים משמעותית ביחס לקרנות הנאמנות האקטיביות. בנוסף לכך, בקרנות מחקות יש עמלות רכישה ועמלת מכירה (מה שלא קיים בקרנות מנוהלות). לכן אם זמן האחזקה בהן קצר, העלות שלהן תהיה גבוהה. יתרון דמי הניהול שלהן בא לידי ביטוי באחזקה ארוכת טווח. וכדאי למשקיע להבין זאת.
נוחות – משקיע שבוחר בדרך כזו פוטר עצמו מבחינת איכויות מנהלי ההשקעות. המיקוד שלו הוא בהשגת ביצועי המדד. מכיוון שיכולות להיות קרנות מחקות של יצרנים שונים על אותו מדד, היכולת להשוות ביניהן היא קלה מאוד. בדרך כלל, לא ימצא צידוק מספק לדמי ניהול גבוהים של אחת על פני מקבילותיה.
נזילות – ניירות ערך כמו אג"ח ומניות יכולים לפרקים להיות לא סחירים או פחות נזילים. לעומת זאת, כל עוד קיים מסחר במדד שהקרן מחקה ולמעט מקרים חריגים מאוד ומוגדרים מראש, ניתן להנזילה.
דחיית מס – כשבעל מניה מקבל דיווידנד הוא הופך לחייב במס על ההכנסה. בקרנות מחקות, הדיווידנדים אינם מחולקים למשקיעים אלא מושקעים שוב בקרן – ותשלום המס נדחה.
100% מסחר – בקרנות המחקות כל כספו של הנאמן מושקע בנכסי הקרן, בעוד בקרנות המנוהלות תמיד ישמר כסף מזומן. במצב של שוק עולה, הקרנות המחקות נמצאות ביתרון מהבחינה הזו. ובחסרון בשוק יורד…
אילו מדדים ניתן לחקות?
כמעט לכל מדד קיימת קרן מחקה, והשאלה היא לאיזה סקטור, אזור או בורסה המשקיע רוצה להיחשף. קרנות מחקות S&P 500 יספקו חשיפה לשוק המניות האמריקאי, וקרנות מחקות נאסד"ק יתנו חשיפה לסקטור הטכנולוגיה. ניתן גם להשקיע בקרנות מחקות מדד עולמי כמו MSCI WORLD שמשקלל ביצועים של בורסות ברחבי העולם.
בישראל מדדי המניות הבולטים מחולקים לכלל-בורסאיים ולמגזריים. הכלל בורסאיים כוללים את מדד ת"א 35 העוקב אחר 35 החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר בארץ; וכן את המדד הנרחב ביותר – ת"א 125. מדדים מגזריים כוללים את מדד ת"א נדל"ן, ת"א טכנולוגיה ות"א ביוטכנולוגיה, לדוגמה. מדד אג"ח פופולרי הוא תל בונד 60, הכולל חשיפה ל 60 איגרות חוב קונצרניות.
אז איך משקיעים?
אם הבנתם שהשקעה פאסיבית דרך קרנות מחקות מדד מתאימה לכם, תוכלו להשקיע בקרן כזו דרך הבורסה. רכישה של יחידות בעלות בקרן נעשית באמצעות חבר בורסה, עד שעה מסוימת ביום – המופיעה בתשקיף הקרן. שימו לב, בניגוד להשקעה ישירה במניות, את ההוראה לרכישת יחידות בקרן ניתן להעביר רק אחת ליום, במחיר שמחושב מדי יום והוא זהה לכל הרוכשים.
*אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח.