בעוד כי רוב ההפלות קורות עוד לפני בדיקת ההריון הראשונה, חשוב מאוד לציין כי הפלות חוזרות הן אינן עניין של מה בכך. אמנם, בהינתן המידע הנכון, אין ספק כי כל אחד יכול להכין את עצמו ולדעת כיצד להתמודד עם מקרים שונים של הפלות חוזרות. אז מה בדיוק הן הפלות חוזרות, מה גורם להן לקרות ומה עוד עליכם לדעת באשר לנושא זה? ובכן, במהלך כתבה זו, נסקור איתכם את הנושא של הפלות חוזרות, ונדון בכל הנוגע להגדרות, סימפטומים וכל מה שביניהם.
מהי הפלה?
בעת בה אנו מדברים על הפלות חוזרות, הרי שעליכם קודם לכן להבין בדיוק מהי הפלה על מנת שתוכלו לקבל תפיסה טובה יותר באשר למושג עצמו. ובכן, הפלה היא בעצם סיום של כל הריון עד השבוע ה-20, בין אם הדבר התבצע בצורה טבעית ובין אם הוא התרחש בצורה יזומה על ידי האישה. רוב ההפלות הטבעיות התרחשו בשליש הראשון להריון, והשכיחות שלהן יורדת באופן משמעותי ככל שההריון מתקדם. לפי ההגדרה של האיגוד האמריקאי לגינקולוגיה, בכל מקרה בו זוג עבר מעל שתיים או שלוש הפלות – מדובר בעצם על מקרה של הפלה חוזרת.
מה גורם להפלות חוזרות?
הגורמים להפלות ובפרט למקרים שונים של הפלות חוזרות הם רבים ומגוונים, אך בין הגורמים הנפוצים ביותר ניתן למנות את גיל ההורים ומספר הלידות של האישה. כמו כן, ראוי לציין כי הסיבה הנפוצה ביותר להפלה היא הפרעה כרומוזומלית במטען הגנטי של ההריון. חשוב לציין כי שיעור ההפלות ה"ספונטניות" הוא קצת מעל 12% אצל נשים מתחת לגיל 20, ואילו מגיע ל-26% כאשר מדובר על נשים מעל גיל 40. במקרים בהם גיל האב נמוך מ-20, שיעור ההפלות עומד על 12%, ואילו במקרים בהם האב בן 40 ומעלה הסיכוי להפלה מזנק ל-20%. אמנם, לצד כל התגליות הרפואיות של השנים האחרונות והסטטיסטיקה הברורה בנושא זה, חשוב מאוד לציין כי ב-50% מהמקרים כלל לא ניתן להצביע באופן חד משמעי על הגורמים להפלות חוזרות.
גורמים וסימפטומים נוספים של הפלות חוזרות
- הפרעות גנטיות או כרומוזומליות – קרוב ל-60% מההפלות אשר מתרחשות בשליש הראשון להריון קורות בעקבות הפרעה כרומוזומלית בעובר, כאשר ההפרעה השכיחה ביותר היא הפרעה הטריזומיות, מצב בו קיימים שלושה "עותקים" של כרומוזום במקום שניים בלבד.
- הפרעות אנדוקריניות – הפרעות הורמונליות למיניהן קשורות אף הן למקרים שונים של הפלות חוזרות, וליתר דיוק הן מהוות בין 17% ל-20% מהמקרים. השכיחות של הפרעות אלו גבוהה פי כמה בקרב נשים אשר סובלות מפעילות יתר או לחילופין, תת-פעילות של בלוטת התריס.
- מחלות אוטואימוניות – קבוצת מחלות בהן לאם ההרה יש נוגדנים שתוקפים את הגוף של עצמה. התוצאה של מחלות אלו היא בעצם פגיעה באברים רבים, ביניהן המפרקים, הלב והכליות.