נשות התנ"ך על המסך.המסלול לאמנות במכללת תלפיות לחינוך מפתיע עם תערוכה בה נעשה שימוש בקליגרפיה השואבת כוח ממעשיהן של גיבורות המקרא. בין היתר הסטודנטית אור-חן דבח עוסקת בחיפצון של למך משושלת קין לשתי נשותיו עדה וצילה.
נשות התנ"ך עכשיו בתערוכה לאמנות
תחת הכותרת "נשים מתכתבות" נפתחה היום (רביעי) תערוכת הבוגרות של המסלול לאמנות מכללת תלפיות. זאת בהנחייתן של האוצרות דר' דליהרות הלפרין וקולט זיו.
התערוכה הינה תוצר שנתי של המסלול לאמנות במכללת תלפיות לחינוך בחולון. זאת לאחר שהסטודנטיות התכתבו עם נשים בתנ"ך באמצעות האמנות.
כל סטודנטית בחרה דמות מקראית וניסתה ליצור קשר איתה באמצעות האמנות. מלאכת הכתיבה, שהיא באופן מסורתי מלאכה גברית של כתיבת החוק והעובדות, מקבלת בתערוכה פן אמנותי ונשי המעצים את הסטודנטיות.
העבודות בהן נעשה שימוש בקליגרפיה (כתיבת סופרים מהודרת של הכתב העברי), שואבות כוח ממעשיהן של גיבורות המקרא או מדגישות מוטיבים של תפילה והתגברות על צרה.
במונחים היסטוריים, הרעיון כי נשים יכולות לכתוב ובאמצעות הכתיבה ליצור להן מקום בשיח הקולקטיבי, הינו רעיון חדשני והסטודנטיות מצאו תקדימים למקום זה בטקסטים מסורתיים של היהדות.
כך למשל יצרה סטודנטית בשם רונית אייזן-שור קופסא תלת-ממדית, מעין תאטרון שדה. המעמיד מחדש של משפט דינה ודורש מהצופה לשפוט את תוצאות חייה של דינה. העמדה זו מתכתבת עם נושא כאוב ועכשווי של הצורך של נשים להתמודד עם שיפוט עוין גם כאשר הן קורבנות של תקיפה.
ואילו אור-חן דבח עוסקת בשתי נשותיו של למך – עדה וצילה. מסופר על נשים אלו ששימשו את למך למטרות שונות.
בפיצול הקיים במדרש בין שתי פונקציות אלו. מהדהדת גם דילמה מודרנית של חיפצון נשים. הכובשת כותרות בחיי היום יום המודרניים.
ראש המסלול ד"ר מתי פישר פרגן לסטודנטיות: "השילוב בעבודות בין מסורת ובין חדשנות, ובין פן אמוני ופן יצירתי, מהווה הצלחה משמעותית עבור הסטודנטיות בהיבט האמנותי ובהתפתחותן האישית והמקצועית ומבוססת על הרציונל של המסלול לאמנות במכללת תלפיות".
התערוכה תיפתח במעמד ראש העיר חולון מוטי ששון וראשי המכללה ביום רביעי, י"ג תמוז תשפ"א (23.6.21), בשעה 18:30 ב"גלריה חנקין" – רחוב חנקין 109 חולון.