החורף כאן (Winter is coming) ואיתו בשעה טובה הגשם. באופן אישי ולמרות שאני מאוד אוהב את הקיץ, הגשם הוא גם ברכה ומביא איתו פרנסה לחקלאים, מנקה את האוויר והרחובות ומרגיע קצת את האנשים במדינה החמימה שלנו. אבל מה לנו ולאיטום גגות? כשצריך אז צריך וכדאי להגיע חמושים בידע מתאים כדי לחסוך כסף ולהשאיר את התיקון הבא לעשור הבא. מאמר זה נולד מכיוון שגם אני הצטרכתי לבצע איטום גג לבניין שלנו ולכן דיברתי עם המון בעלי מקצוע שתרמו מהידע שלהם בעקיפין ובאין יודעין למאמר הזה שהוא בעצם אוסף של שאלות ותשובות אשר מתבסס על מספר לא קטן של שיחות עם קבלני איטום ממש עכשיו לאחרונה. גם אבא שלי לפני עשור וחצי היה קבלן איטום ושיפוצים כך שאני לא זר לשפה ולמונחים ואפילו עמדתי על כמה גגות בחיי בעבודות קיץ.
אז קדימה, לעניינים
איזה סוג איטום גג נפוץ היום?
כיום נפוצים 2 סוגים של איטום גגות, איטום גג בעזרת יריעות ביטומניות ואיטום גג בעזרת חומר סיקה (פוליאורטני). שימוש ביריעות ביטומניות זאת השיטה הנפוצה יותר כרגע כיוון שיותר אנשים מכירים אותה, רגילים אליה ויודעים מה לבקש. איטום בעזרת חומר פוליאורטני היא שיטה חדשה יותר ופחות מוכרת ואפילו קצת יותר יקרה משימוש ביריעות.
איך מבצעים איטום גג עם יריעות ביטומניות
שיטה זאת של איטום גג עם יריעות ביטומניות היא מאוד פשוטה מכנית. ראשית מנקים ומכינים היטב את הגג לתהליך האיטום, שנית מבצעים איטום ראשונים עם זפת סביב פתחים חודרי שלד כמו צנרת חודרת רגליים של דודי שמש ואלמנטים דומים. לאחר מכן ובעזרת להביור, מגלגלים ובו זמנית מלחימים את היריעות אל הגג עצמו. היריעה בנויה ב3 שכבות כאשר התחתונה וזאת שקרובה לגג היא למעשה שכבה של זפת, על ידי חימום אותה שכבה מתבצעת הדבקה טובה אל הגג. בצורה זאת, פותחים תוך כדי גלגול את היריעות ומדביקים אותם לגג ויוצרים שכבת מגן יחסית עבה (5מ״מ) לאורך הגג כאשר יריעות חופפות זאת לזאת ברוחב כמה סנטימטרים וכך מתקבל איטום מעולה.
יתרונות
- אחריות 5-10 שנים לרוב
- שיטה וותיקה שהוכיחה את עצמה ונבדקה לאורך עשורים
- קיים תקן ליריעות ביטומניות – זכרו שאתם צריכים יריעה בעובי 5מ״מ
חסרונות
- התקלה קורית לרוב בנקודות החיבור בין היריעות והן צריכות תחזוקה
- כברירת מחדל זה לא פתרון בצבע לבן ולכן דורש אנרגיה לקירור המבנה (ניתן לסייד)
איך מבצעים איטום גג בעזרת חומר פוליאורטני
רבים מאיתנו לא מכירים את האופציה הזאת… אבל, חומר פוליאורטני לאיטום של משטחים קיים בשימוש כבר תקופה ארוכה וכעת גם עבור גגות של מבנים. מדובר על מעין משחה סמיכה אשר לטענת קבלני איטום – היא הדבר הכי טוב לאיטום גגות שקיים כיום. חומר שקל מאוד למרוח ולפזר בצורה שווה (לאחר ניקוי הגג), חומר עמיד במיוחד עם יכולת הדבקות מעולה ואפילו חומר לבן כלומר כזה שעושה לבודד את המבנה מהחום הישראלי אפילו אם רק במעט. עוד יתרון של החומר הפוליאורטני הוא שמדובר בחומר גמיש ולכן גם במקרים בהם המבנה קצת זזה ונוצר שיפוע החומר לא אמור להשבר ולהסדק ועדיין אמור לספק איטום טוב. אני אומר אמור כיוון שאין עדיין מידע רב מעשרות אלפי גגות לאורך עשרות שנים כמו לדוגמה במקרה של יריעות ביטומניות. מדובר על חומר יחסית חדש (בהקשר של שימוש לאיטום גגות). מצד שני משתמשים בו גם לאיטום מסביב לחלונות ודלתות כדי ליצור שכבה מבודדת וחוצצת בין לדוגמה משקוף החלון וצלע הבטון עליו הוא יושב.
יתרונות
- החומר מתפשט לבד לאחר המריחה הראשונית אל סדקים וחורים במבנה
- החומר המוגמר הוא לבן ולכן מספק יעילות אנרגטית
- היישום של החומר מהיר וקל ולא מדובר על עבודה ארוכה
- תקבלו תקופת אחריות של 5-10 שנים או יותר (לפחות כמו יריעות ביטומניות)
חסרונות
- מדובר על חומר שלא נבחן לאורך עשורים
- שימוש בחומר פוליאורטני עולה יותר מאשר יריעות ביטומניות
- כרגע, הסרה של החומר מהגג במקרה ותרצו קשה ומורכב.
יצאנו חכמים יותר בנושא של איטום גגות
אז.. לא הרביתי במילים (אני חושב). באמת שהבאתי את השאלות הבסיסיות והמידע הבסיסי שצריך לדעת כדי להזמין קבלן איטום גגות . כעת אתם מכירים את 2 השיטות הפופולאריות ולמה בדיוק הן בשימוש נפוץ. דבר אחרון שנשאר לדבר עליו הוא – המחיר!!! כמה זה עולה, מה העלות ושאר מחרוזות חיפוש
יריעות ביטומניות 5 מ"מ – 90-120ש"ח למטר רבוע
יריעות ביטומניות 5 מ"מ – 90-120ש"ח למטר רבוע
כמו שנקרא, לשמור את הכי טוב לסוף – כמובן שהמחיר הוא מחיר משוער ואלמנט אשר משפיע מאוד על המחיר הוא קלות הגישה לגג, רמת הניקיון הנוכחית של הגג וקלות היישום של החומר.
אני מאחל לכולנו חורף נעים וחמים